Kosmítko a světlo – jak mít co nejkrásnější Kosmítko

Právě si prohlížíte Kosmítko a světlo – jak mít co nejkrásnější Kosmítko
„Mám rádo světlo, nemám rádo Sluneční paprsky.“
-Vaše milované Kosmítko 🌱
Cože nám to naše Kosmítko zrovna prozradilo? Že i když přežije ve tmě, lépe se mu bude dařit ve světlé místnosti. Kam tedy umístit Kosmítko, aby bylo spokojené a krásné?
👉 V zimních měsících , od listopadu do února, dopřejte Kosmítku více světla a přesuňte jej blíže k oknu.
👉V průběhu března, kdy Slunce začíná nabírat na síle, přesuňte Kosmítko do stinnějších míst pokoje, kde nehrozí přehřátí . 👉K oknu ho opět můžete přiblížit v listopadu.
A jak to Kosmítku prospěje? Dostatek světla zamezí hnědnutí listů a rostlinka bude plnější, nebude mít tolik tenkých vytáhlých lístků.

A proč se vyhnout slunečním paprskům? Skleněná nádoba tvoří malý skleníček. Dopadající paprsky by skrze sklo mohli rostlinu popálit, navíc se v nádobě vytvoří vysoká teplota , která může rostlinu nenávratně poškodit. Vyšší teplo také způsobuje rychlejší odpaření média. Teplotní optimum pro spokojené Kosmítko je 15-25 stupňů.


A jak je to s mlžením?
Mlžení ke Kosmítku nedílně patří. Nejedná se o žádnou vadu, rostlinka při dýchání uvolňuje vodu z povrchu listů, ta se následně sráží, a tak dává vznik kapkám vody na sklenici. Máme ale pár typů, jak mlžení omezit na minimum.
1. umístěte Kosmítko mimo přímé, ostré slunce. 2. umístěte Kosmítko na místo se stálou teplotou. Střídání teplot způsobuje častější vypařování a srážení vody. 3. umístěte Kosmítko na místo “kryté” ze stran – například do knihovny, ke stěně a podobně. 4. nebojte se hledat – je možná, že v jedné části bytu bude Kosmítko celé zamlžené, jinde ale krásně čiré.
Aby se Kosmítko nemlžilo, umistěte jej mimo přímé slunce

Tento příspěvek má jeden komentář

  1. Alena Kárná

    Dostala jsem Kosmítko jako dárek. Je skvělé- bezva nápad. Je to originální. Moc mě potěšil.

Napsat komentář