Rosnatky ve službách lidstvu

Právě si prohlížíte Rosnatky ve službách lidstvu
  • Rubriky příspěvkuMasožravky

Rosnatka (lat. Drosera) je nejběžnější obyvatel našich Kosmítek. Jedná se totiž o vzhledově exotickou rostlinku, která je navíc, jako zástupce masožravých rostlin, nekonečně zajímavá. A to není žádná novinka. Rosnatky si drží vysokou příčku na žebříku oblíbenosti už odjakživa.

Rosnatka se latinsky nazývá Drosera.

Lék na kašel?
Herba sole.

Ve 12. století byla rosnatka, tehdy pojmenována herba sole, popsána italským lékařem pro své ozdravující účinky v boji proti nachlazení. Její využití v tradiční medicíně se udrželo až do 20. století a byli popsané hojné účinky pro léčbu řady onemocnění dýchacích cest. Některé účinky byli později i vědecky potvrzeny.
 
Kromě léčebných účinků najde rosnatka své využití i v záležitostech lásky a rozkoše. Starověké Slovanky prý odvarem z rozdrcené rosnatky obluzovaly své milostné cíle. A asi nebyly samy, jak naznačuje lidové anglické označí rosnatky „lustwort“ – rostlina chtíče.

Lustwort – rostlina chtíče.

Rosnatka má své místo i v moderní vědě. 

Kariéra rosnatek ale nekončí minulostí, v dnešní době jsou rosnatky extenzivně zkoumány pro vývoj nanomateriálů díky jejich vysoké pružnosti. Kombinace pružnosti a lepkavosti mucinu (látka kterou rosnatky vylučují z pastí) rosnatek je navíc ideální pro tvorbu například implantátu či dokonce při transplantaci orgánů.
Takže se určitě máme na co těšit!

Drosera macrantha
Rosnatka dlouhá

Drosera cuneifolia

Drosera cuneifolia

Drosera capensis
Rosnatka kapská